Solar İnvertör (Inverter) Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Çatıya güneş paneli kurmaya başladığınızda, invertör terimiyle karşılaşmanız kaçınılmazdır. İnvertörler, güneş paneli kurulumunun önemli bir parçasıdır. Peki bu cihaz tam olarak ne işe yarar ve ne tür invertörler vardır?

Solar İnvertör nedir ve nasıl çalışır?

Solar Inverterİnvertör ne işe yarar? Invörter, güneş panellerinden gelen giriş voltajını başka bir voltaja dönüştürebilen elektronik bir cihazdır. Güneş panelleri güneş enerjisini doğru akıma dönüştürdükten sonra invertör bunu kararlı bir 230V alternatif akıma dönüştürür.

Güneş panellerinde üretilen enerjiyi inverterlar, şebekemiz ve ev aletlerimiz için kullanılabilir hale getirir. Dolayısıyla bir invertör olmadan, üretilen güç evde ve şebekemizde kullanılamaz.

Birçok invertör internete de bağlanabilir, böylece güneş panellerinin ne kadar enerji ürettiğini takip edebilirsiniz. Çoğu durumda, bunu bir uygulama aracılığıyla kolayca takip edebilirsiniz.

Güneş panelleri için her zaman bir invertöre mi ihtiyacınız var?

  • Evet, üretilen enerjiyi kullanmak için bir inverter şarttır. İnvertör olmadan enerji, elektrik şebekemiz ve (ev) cihazlarımız için uygun değildir. Enerji kullanılabilir elektriğe dönüştürülmelidir.

Hangi invertöre ihtiyacınız var?

  • Güneş panelleri için hangi invertöre ihtiyacınız olduğu çeşitli faktörlere bağlıdır. Güneş panellerinin sayısını ve türünü göz önünde bulundurmalısınız. Genellikle kurulumun maksimum tepe noktasının %80 ile %110’u arasında bir invertör seçilir. Bir invertör seçmenin kişiye ve ihtiyacınıza özel olduğunu unutulmamalıdır.

İnvertörün kullanım ömrü ne kadardır?

  • Ortalama olarak, bir invertör yaklaşık 6-10 yıllık bir ömre sahiptir. İnvertörler, bugünlerde 30 yıla kadar dayanabilen güneş panelleri kadar uzun ömürlü değildir. Bu nedenle güneş panellerinin kullanım ömrü boyunca 3 (üç) invertöre ihtiyacınız olabilir.

İnvertör gürültü yapar mı?

  • Geçmişte, inverterler çalışırken bazen duyulabilir bir uğultu veya gıcırtı çıkarırdı, ancak en yeni modeller neredeyse tamamen sessiz çalışır. Bazı yüksek güçlü modeller, daha yüksek iç sıcaklıklarda devreye giren bir fanla donatılmıştır. Bu nedenle, bu tür inverterlerin günlük kullanımda olmayan bir yere asılması tavsiye edilir. Aynı nedenlerden dolayı yatak odası da uygun değildir; invertör gece çalışmasa da yaz sabahı erken saatlerde açılabilir ve muhtemelen uykusu hafif olan bir kişiyi uyandırabilir.

İnvertör çeşitleri nelerdir?

  1.  ONGRID INVERTER ( ŞEBEKEYE BAĞLI ),
  2.  AKILLI İNVERTERLER ( OFFGRID ),
  3.  TAM SİNÜS İNVERTERLER,
  4.  TAM SİNÜS ŞARJLI – UPS İNVERTERLER.

Bir yanıt yazın

Projenizden Bahsedin
Online Mağaza